請選擇 進入手機版 | 繼續訪問電腦版

李天命網上思考

搜索
查看: 1452|回復: 1330

教育困局

1萬

68萬

68萬

版主

教育困局
(1) 由於出生率偏低,校方對於極度頑劣的學生,不敢動分毫,也不會踢他們出校,以免學生人數不足,殺校。

(2) 極度頑劣的學生,已經睇通睇透學校不敢踢他們出校,所以變本加厲,當學校是遊樂場,老師們是他們發洩的對象。

(3) 遇到以上情況,校方也不支持老師,假如老師「攪唔掂」課室紀律,要找訓導校長幫忙,他們便說老師無能。所以大部份老師都啞忍,無法忍耐便辭職。

(4) 老師嘗試聯絡極度頑劣學生的家長,根本找不著,此類學生根本是「有爺生,無乸教」。

如果你是老師,你會如何自處?
回復

1萬

68萬

68萬

版主

教育困局

為令討論更刺激與生動,不如來個角色扮演,如果我是頑劣學生,你(作為老師)可以怎樣對付我呢?

回復

1萬

68萬

68萬

版主

教育困局

我太太是教師 , 我知她會時常跟你單對單傾計 , 了解你的情況 , 嘗試講解你知道她想你怎樣以及為什麼 , 並且和你家人接觸 , 看看是不是可以和你家長及弟兄姐妹合作幫你一把 , 有時遇著有家庭問題的 , 會給一點意見 (但只此而已)。 如果你頑皮但不嚴重地影響其他三十多人的合理學習機會 , 會留你在課堂中希望幫你 , 但如果嚴重地影響其他人的合理學習機會(而你根本上又不是學習) , 就會於你作反時把你掉開 , 然後再單獨處理。

如果最終能令到那位學生喜歡她和信任她是真心為他好的 , 那問題基本已解決 , 她就有信心能處理好這位學生。 否則(只教幾個學科一年) 成功的機會不大 , 要向其他老師、主任、校長救助 , 看看可不可以轉一轉方法幫那學生。
回復

1萬

68萬

68萬

版主

教育困局

//如果最終能令到那位學生喜歡她和信任她是真心為他好的,那問題基本已解決...//

大致上同意。不過我會作少許補充。我反而唔係太在乎果位老師係咪「真心」想我好。我比較在乎佢有冇能力令我敬服佢。我信嚴師出高徒。如果你有料,你即使對我冷言冷語,我心底裡知道你係有point,我就唔會反駁,亦唔會反抗。我或者會諗方法去超越你、搵你破綻。例如上課時發現你教錯野就公開指正你。或者提出一的課程程度之上既問題去考你。呢個過程中,我會學習到好多野。離開學校之後,我同呢的老師係可以做到朋友。彼似互相欣賞。我會考放榜第一件事就係去多謝呢的老師。

但,如果,你唔係上述果一類,而只係得個樣,得把口,以為有建制保護你你就雞毛當令箭,你唔會有好日子過。以前讀書時遇到呢的老師,個個都俾我投訴到怕,基本上係唔敢惹我,連同我講句說話大聲少少都唔敢(但我可以呼喝佢地),佢地驚我又話自己心靈受創、搵社工、搵老豆寫信俾校長、寫信去教署、總之不斷投訴、坐係學校四樓欄杆聲稱跳樓、驚動越多人越好、最好引埋記者黎、睇下你驚定我驚。的老師一般都係欺善怕惡。恰細路唔識投訴。

回復

1萬

68萬

68萬

版主

教育困局

//*** 以前讀書時遇到呢的老師,個個都俾我投訴到怕,基本上係唔敢惹我,連同我講句說話大聲少少都唔敢(但我可以呼喝佢地),佢地驚我又話自己心靈受創、搵社工、搵老豆寫信俾校長、寫信去教署、總之不斷投訴、坐係學校四樓欄杆聲稱跳樓、驚動越多人越好、最好引埋記者黎、睇下你驚定我驚。的老師一般都係欺善怕惡。恰細路唔識投訴。 ***//

現在的學校真的愈來愈多你這一類的學生呀!
回復

1萬

68萬

68萬

版主

教育困局

//*** 我比較在乎佢有冇能力令我敬服佢。 ***//

這樣又是真的。
回復

1萬

68萬

68萬

版主

教育困局

如果那頑劣的學生真的是「有爺生,無乸教」,旨在破壞,無論老師有沒有 point、是不是嚴師,校長始終唔敢郁佢,又如何?
回復

1萬

68萬

68萬

版主

教育困局

//*** 不如來個角色扮演,如果我是頑劣學生,你(作為老師)可以怎樣對付我呢? ***//

極度消極:兜巴星佢,問候完佢父親加母親後辭職。

消極:當睇唔到,無事發生。

積極:踢出校,殺校都話之佢。
回復

1萬

68萬

68萬

版主

教育困局

點解你唔跳埋落去?而只係識用投訴呢支雞毛當令箭等人驚左你呢?廢柴.你唔識做d野出黎去以令人敬服既咩?d垃圾學生一般都係欺善怕惡,以為有建制保護佢就恰老師冇佢符。不過又冇腦諗野所以就有口話人不過自己就不斷咁做d自己都覺得討厭既野.
回復

1萬

68萬

68萬

版主

教育困局

[為令討論更刺激與生動,不如來個角色扮演,如果我是頑劣學生,你(作為老師)可以怎樣對付我呢?]

辭職, 費事自己英年早逝~
回復

快速回復 返回頂部 返回列表
@2018 李天命網上思考 - 教育傳媒集團 GoodSchool為思園提供技術支援服務