請選擇 進入手機版 | 繼續訪問電腦版

李天命網上思考

搜索
樓主: 止觀

教育困局

1萬

68萬

68萬

版主

教育困局

會係點?
回復

1萬

68萬

68萬

版主

教育困局

//現在的學校真的愈來愈多你這一類的學生呀!...//

好事來的。教師係服務性行業。你受薪。我交學費。我係消費者。我有權評核你表現。你serve得我滿滿意意還可。你搞到我返學唔happy你就唔會有好日子過。

//這樣又是真的...//

印象中呢類老師(講緊「不靠建制、能夠令我感覺到佢有料到、令我心甘情願接受佢教訓」果的老師)只佔少數。

//如果那頑劣的學生真的是「有爺生,無 教」,旨在破壞,無論老師有沒有point、是不是嚴師,校長始終唔敢郁佢,又如何?...//

冇眼睇。咁你有咩對策?

//極度消極:兜巴星佢,問候完佢父親加母親後辭職。消極:當睇唔到,無事發生。積極:踢出校,殺校都話之佢...//

「極度消極」方法係唔work的。或者咁講:你用呢個方法,蝕底果個係你。你以為辭職就完事?你打我。我一定告你。我同社工講我俾老師打完之後有心理陰影而家唔再信任別人、害怕與人相處、自我形象低落諸如此類(呢的野我隨手作得出)。社工又會幫我。然後寫信去各傳媒。到時上埋報紙。你一夜成名。我俾你打兩野又唔死得既。

//點解你唔跳埋落去?而只係識用投訴呢支雞毛當令箭等人驚左你呢?廢柴.你唔識做d野出黎去以令人敬服既咩?d垃圾學生一般都係欺善怕惡,以為有建制保護佢就恰老師冇佢符。不過又冇腦諗野所以就有口話人不過自己就不斷咁做d自己都覺得討厭既野...//

點解唔跳埋落去。成本與技術考慮而已。不如調返轉問。有咩理由要跳落去?當然呢一招絕不可濫用。基本上係用一次以後就唔可以再用(至少係同一間學校唔可以再用)。否則的人見到慣晒「喂,你又跳樓呀?」咁就失去效用了。

//辭職,費事自己英年早逝~...//

都算係冇辦法中既辦法。有的人(包括我)係唔適合做服務業。

//呢位老豆有幾識教育自己的仔仔呢?(假設佢明解仔仔的""用心良苦"")...//

多多同寶寶龍教我「要識得保護自己」。

//我會在全班學生面前,分析他的行為,包括他的動機及影響,講得他這行為有咁低能得咁低能,講得他與全班為敵(以上未必能教好他,最少我能發洩一下),使佢地更了解自已,最後才表示關懷及講出底線,再扮下friend咁...//

呢招對於果的自尊心弱、榮辱心強既細路可能work。對我唔work。你講咩都好,我對住你微笑。其實根據我以往經歷,遇到呢的情況,我根本唔會企係度任得你鬧。我見你鬧到咁上下都好似冇意欲停、好似仲有排講、一匹布咁長,我冇理由企係度等你。我會自己行出課室。我去小食部買雪糕食。啋你都傻。如果你事後追究,例如想記我過之類,我又叫老豆或社工出黎。我話我當時俾你鬧到無地自容、心靈嚴重受創、唔識點面對自己、唔識點面對群眾、所以逃避。結果咪又係冇事...

//以辣治蠻,行嗎?...//

面對果的唔熟悉遊戲規則既細路,老師係受到建制保護。面對果的很了解遊戲規則既細路,老師係受到建制束縛。

//老師會通知學生們將有人來視察,要求大家表現得好一點。可幸的是,自己母校的校風本已不錯,學生比較單純乖巧,較尊師重道,也樂意和老師合作,師生關係普遍不錯。「做戲」成份雖然難免,但與平日上課情況相比,也不會相差很遠...//

呢個又係笑位。當年,如果我同某位老師過唔去,而我又知道有教署職員黎睇佢上課,...做戲?我當然會做戲。我一定會係教署職員面前做一場轟轟烈烈既大戲^^。好笑就好笑在,的老師都擔心我會咁樣做,有的老師私底下同我negotiate,傾條件,勸我乖乖地,以「刪去兩個缺點」作為交換。當年我就體會到成年人世界既運作了。學校係社會既縮影。果然。

回復

1萬

68萬

68萬

版主

教育困局

//教師係服務性行業。你受薪。我交學費。我係消費者。我有權評核你表現。你serve得我滿滿意意還可。你搞到我返學唔happy你就唔會有好日子過。//

大中小學教育大部份支出係由政府資助gei...咁教師要serve gei係學生定廣大市民對教育gei祈望呢?
所以我覺得應取消強迫教育, 有d人唔值得大家去資助佢學嘢gei人, ma容許學校踢佢走, 等佢冇書讀loo...
回復

1萬

68萬

68萬

版主

教育困局

//你咁話人, 人地真係會死比你睇gar wor... //
我就唔信嘞。
}:)
回復

1萬

68萬

68萬

版主

教育困局

//我同社工講我俾老師打完之後有心理陰影而家唔再信任別人、害怕與人相處、自我形象低落諸如此類(呢的野我隨手作得出)。//
你好叻叻呀!
回復

1萬

68萬

68萬

版主

教育困局

//我就唔信//

車....有d o靚仔唔見咗把武器都去死la....有乜咁出奇呢?
回復

1萬

68萬

68萬

版主

教育困局

我都係唔信!
回復

1萬

68萬

68萬

版主

教育困局

//我...有心理陰影而家唔再信任別人、害怕與人相處、自我形象低落諸如此類//
呢樣就唔駛你作我都信.
XDDDDDD
回復

1萬

68萬

68萬

版主

教育困局

//*** 如果不能辭職,不能轉校,不能……,那麼無論困難有多大,我定會下決心與那些學生建立良好關係…… ***//

如果真的不能辭職,不能轉校,不能……,最終又能夠與那些極度頑劣的學生「建立良好關係」,就不會有教育困局!
回復

1萬

68萬

68萬

版主

教育困局

//勸我乖乖地,以「刪去兩個缺點」作為交換。

發生了的缺點,豈可取消?
回復

快速回復 返回頂部 返回列表
@2018 李天命網上思考 - 教育傳媒集團 GoodSchool為思園提供技術支援服務