請選擇 進入手機版 | 繼續訪問電腦版

李天命網上思考

搜索
樓主: <*>oriole

美學討論

1萬

68萬

68萬

版主

美學討論

牛,

類似的對白:

""呢批貨點呀?""
""今次批貨好索呀!""
回復

1萬

68萬

68萬

版主

美學討論

純個人見解:

「靚」- 一般指樣或身五官或手腳等,有時會指身體特定部份如膊頭。通常講一個女仔「靚唔靚」,都係講樣。

「正」- 1.純主觀評價,一個女仔「正唔正」,冇標準,因人而異。2. 普遍指身材,身材會「正」不說「靚」。面容會「靚」不說「正」。

「索」- Sex appeal,令人心跳加速熱血沸騰心如鹿撞手心冒汗諸如此類。
回復

1萬

68萬

68萬

版主

美學討論

「索」, 亦可作「索鼻」
指美得令人倒抽一口涼氣, 未必與吸毒有關.

「靚」泛指外貌娟好, 身材均稱. 與「美」同義.
「正」不一定指單指外表, 突出的身材, 討喜的行為等, 都可以用「正」來形容.
「索」, 亦可作「索鼻」, 指吸引得令人倒抽一口涼氣.
通常用作形容讓男性第一眼就引起衝動的女性.

「索鼻」與「索K」應該是沒有關係的.
回復

1萬

68萬

68萬

版主

美學討論

說一個女仔 「索」 是指有種特殊的吸引的會想同佢搞野的-----但並不代表個女仔靚;可能樣貎只係above average,甚至average(i.e. 非靚),但配合外型衣著等會有種特別想同佢搞野的觀感。

正,可以包含靚或索,其中一個例子是,「前面個女仔又靚又索,正!」但還可以有別的意思。一種不包含「靚」「索」,只能作為『正』的意思是-----例如一個女仔有種獨特氣質,玩又得,做正經野又得,有種好有型又好看又親切舒服的感覺,很自然就喜歡的-----但個女仔唔係靚,又唔係索的。

靚----靚囉!
回復

1萬

68萬

68萬

版主

美學討論

(題外話)
CIA, u can bring your hdd out & me and 18 can bring our notebook out, then i can transfer the big file to yr hdd, 18 connect the hdd to his machine & get the file, u take the hdd home & u can have the file too~

問題咁就可以解決啦! ^^
回復

1萬

68萬

68萬

版主

美學討論

我覺得&lt;蔡瀾品味&gt;入面既林莉好正

/(阿七你重爭個例子未講喎。^++++++^) /

范‧冰‧冰!!!!!
回復

1萬

68萬

68萬

版主

美學討論

(睇呢條thread既走勢,令我想起當初設立 ""《新世紀福音戰士》哲學涵義討論區"" 既原意... )
回復

1萬

68萬

68萬

版主

美學討論

!!!!!x2(兩年前)
回復

1萬

68萬

68萬

版主

美學討論

&gt;令我想起當初設立 ""《新世紀福音戰士》哲學涵義討論區"" 既原意
&lt;

請問原意係咩呢? ^^
回復

1萬

68萬

68萬

版主

美學討論

//楚 2009-10-17 04:40:00//

//SCU 2009-10-17 07:17:59//

//小笨B 2009-10-17 09:10:58//

請舉例說明。
回復

快速回復 返回頂部 返回列表
@2018 李天命網上思考 - 教育傳媒集團 GoodSchool為思園提供技術支援服務