請選擇 進入手機版 | 繼續訪問電腦版

李天命網上思考

搜索
樓主: 查良鏞

請李天命先生評判

1萬

68萬

68萬

版主

請李天命先生評判

史上最偉大總裁康慈!
只玩過diablo II
其他無完過
我係咪好out呢
:)
回復

1萬

68萬

68萬

版主

請李天命先生評判

錯字:
其他無玩過
回復

1萬

68萬

68萬

版主

請李天命先生評判

十月份《CUP》胡恩威寫金庸的一篇文章很有趣。^^
回復

1萬

68萬

68萬

版主

請李天命先生評判

估唔到與我最崇敬的金庸先生第一次單向接觸竟在網上

好想揾你簽名ah...
你考慮吓開簽名會 la.......
回復

1萬

68萬

68萬

版主

請李天命先生評判

長老
我也很想揾金庸簽名....
:)
回復

1萬

68萬

68萬

版主

請李天命先生評判

金庸先生所有的書,無論舊版新版,都睇過

甚至收於microfilm 的初版都試過睇
如果唔係腰背唔好,我真會將microfilm的舊版射鵰都睇埋
回復

1萬

68萬

68萬

版主

請李天命先生評判

//長輩錢賓四、唐君毅、徐復觀、牟潤孫、牟宗三、潘重規諸先生年長於我,學問更高高在上//

金庸先生太謙了
你的學問也是高高在上的呀
回復

1萬

68萬

68萬

版主

請李天命先生評判

//金庸先生所有的書,無論舊版新版,都睇過//
你就好啦...
我連睇完全部金庸先生著作的時間都無....
不過我真係好多謝金庸先生,
因為如果無他也沒有今天的我,
全是因為他的武俠小說,
才令我開始對哲學和佛經感興趣,
並從此改變了小弟的一生!!!
回復

1萬

68萬

68萬

版主

請李天命先生評判

金庸先生的著作很值得看,我看長篇文章的耐性也由此培養
回復

1萬

68萬

68萬

版主

請李天命先生評判

轉載今天蘋果日報
//查 大 俠 ( 金 庸 ) 雖 然 人 在 香 港 , 但 一 直 心 繫 故 鄉 , 所 以 當 年 新 華 社 香 港 分 社 前 副 社 長 小 肥 張 叫 佢 返 浙 江 大 學 當 人 文 學 院 院 長 , 佢 即 時 答 應 , 重 話 要 搬 去 西 湖 邊 定 居 。 呢 個 已 經 係 1999 年 3 月  事 , 之 後 佢 重 為 大 學 帶 博 士 生 , 專 攻 隋 唐 史 及 中 西 交 通 史 。
轉 眼 又 快 五 年 , 大 俠 早 前 放 過 聲 氣 話 想 辭 職 , 重 話 , 「 我 這 個 人 當 官 , 不 行 ; 拜 師 , 我 很 願 意 ; 讓 我 教 別 人 , 我 就 不 願 意 , 也 教 不 來 。 」 大 家 以 為 佢 講 笑 , 點 知 佢 早 前 真 係 口 頭 通 知  校 長 潘 雲 鶴 , 要 辭 去 院 長 及 博 士 生 導 師  職 務 , 原 因 唔 清 楚 。 查 大 俠 要 正 式 請 辭 , 重 要 書 面 通 知 先 算 數 。 記 者 想 搵 大 俠 問 多 兩 句 , 但 係 大 俠 話 事 件 未 明 朗 , 不 便 多 講 。 //

既如此,恭請 查先生改在網上講學,造福諸後輩^^
回復

快速回復 返回頂部 返回列表
@2018 李天命網上思考 - 教育傳媒集團 GoodSchool為思園提供技術支援服務