請選擇 進入手機版 | 繼續訪問電腦版

李天命網上思考

搜索
樓主: <*>oriole

入埃及記

1萬

68萬

68萬

版主

入埃及記

我諗係睇佢自己係一個寬鬆既穆斯林定係緊張既。
回復

1萬

68萬

68萬

版主

入埃及記

請問 oriole, ""r' s3"" 的發音是否類似廣東話的 ""洼灑"" ?

因為我想知我一直都將 ""Ra"" 讀成 ""嘩"", 唔知有冇錯呢 ^^
回復

1萬

68萬

68萬

版主

入埃及記

讀成wa當然是錯的。此外就不必太認真,反正古埃及文讀音是靠Coptic重組出來的,不完全可靠。我相信alveolar trill (「r」) + mid central vowel (「'」)差不了太遠。

回復

1萬

68萬

68萬

版主

入埃及記

//因為我想知我一直都將 ""Ra"" 讀成 ""嘩"", 唔知有冇錯呢 ^^ //

係呀,所以亞Ralph成日都俾你讀作Walph。^^
回復

1萬

68萬

68萬

版主

入埃及記

哈...

請問可唔可以用個廣東字來約略標""Ra"" 個音呢...

好重要o架, 我o地玩 ""Ra"" 隻 boardgame 時平均每局都要叫十幾廿次""Ra"".
^^
回復

1萬

68萬

68萬

版主

入埃及記

當英文讀就好,廣東話沒有這個音。
回復

1萬

68萬

68萬

版主

入埃及記

如果跟教我玩 ""Ra""個德國佬的發音, 他應該係讀 ""Rah"" (即類似廣東話的 ""嘩"");

但又成日有人同我講, 應該讀成 ""Ray"" (類似廣東話的""喂""), 實在令人無所適從...
回復

1萬

68萬

68萬

版主

入埃及記

響英法德文入面,Ra同Re兩個叫法都有
跟transcription或Ra,讀rah。

跟Re,讀ray。
回復

1萬

68萬

68萬

版主

入埃及記

要你用法文讀個R你重死。
回復

1萬

68萬

68萬

版主

入埃及記

邊個要去絲綢之路?
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/3/3f/Silk-Road_course.jpg
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/e/ed/Transasia_trade_routes_1stC_CE_gr2.png

撒馬爾罕,帖木爾汗國的首都,烏茲別克的第二大城市(原來烏茲別克已經有d咁既野睇)︰
http://en.wikipedia.org/wiki/Samarkand

如果中間通,就可以一直去到大馬士革、西奈半島……
回復

快速回復 返回頂部 返回列表
@2018 李天命網上思考 - 教育傳媒集團 GoodSchool為思園提供技術支援服務