請選擇 進入手機版 | 繼續訪問電腦版

李天命網上思考

搜索
樓主: 楊灝貽

接近死亡 督見死亡 信力與世界之使然

高級會員

我標題嘅來源, 係廿歲頭試緊下面套野, 跟到足, 冇做多冇做少, 每朝10分鐘到
係一個有陽光/金光嘅夢境入面
有個著棗紅色袍, 啡色皮膚光頭個叔笑笑口坐係度係講兩句走左之後
我攞部手機出嚟見到個短訊就係尼句野, 係夢境入面
我個時係一個討厭文科嘅人, 自己作唔到尼D野出嚟

每天在上午11時前將不拘數量的零錢放在寫上為善最樂的錢箱內(到一定數量後用來捐贈給社會慈善事業用),
面向東方站立,觀想曾做過的善事化成一點金光在心窩中放射,接著誦此祝福文,

千 禧 祝 福 文
祝願世界和平,有識之士善用科技知識化解天災人禍。祝願所有祖國同胞們在有生之年有殊勝的機緣福氣和能力去參與支援祖國建設發展的事業。
在生活上堅持科學興家、迷信毀業的理念,懂得與智者為伍,不會從本身已是沒有前途的人口中去尋求前途指引,更不會被虛妄揣測的運程書所誤導。
祝願所有人都明白到他是不停地接受外力資源援助才可以生存,懂得恒持感恩謙虛之愛心去幫助有需要的善良生命,不會是一個生活的旁觀者或議論者,而是一個具足識見和信念的實幹家。
祝願所有人都明白到只有人類型態生命才具有發展事物和創造事物的功能,亦只有人類才具有分辨是非善惡和傳播知識的功能。
希望所有人都能夠善用這些特殊功能去昇華自己的人格,更希望所有人多些利用笑聲給他人帶來歡樂,在所有動物生命中只有人類才懂得笑。
祝願所有人都覺悟一切事物在時光旅程中都是不停地變幻無常,依緣起特性而示現於俗世空間的事物,終極真相都只是「無我性」的緣起幻相。
故此遇到任何順逆環境衝擊時都能夠覺悟到這就是世情的無常、無我真理,並有能力以冷靜的態度、無畏的勇氣去接受真相和保持心靈安穩度過。  
祝願所有人都明白自己生命本體就是神,過去哲學宗教家們描述的「神」只是大自然法則物理化學幻變的功能現象,任何個體生命活動都是自然法則「神」的本體能量示現。
根據主觀推理去宣揚有神或無神觀點都是不完整的極端說法,人類唯有修習開啟潛藏的正觀智慧才可窺探到宇宙的實相,懂得運用中觀的慧力去解脫生老病死輪迴束縛的苦惱。
祝願所有人每天都有機緣修習心靈拓展和吸納到新的知識,樂於向他人的優點學習,懂得跟自己交朋友,具有藝術眼光去欣賞宇宙萬物,
認識到不同文化的優點和缺點,無懼地演好在人生舞臺上扮演不同的角色,到了生命終點時仍可莞爾一笑地融會在大自然祖先祥和安寧的懷抱中,不受後有。
江月照 松風吹  永夜清宵何所為
回復

高級會員

對上期總結就係
加快見棺材流眼淚
見棺材唔流眼淚咁冇計
弱小愛耍無賴
求助想佔便宜

回復

高級會員

尋晚搞掂左 "作者被禁止或刪除 內容自動屏蔽"
過癮到成晚冇訓
開返d圖出嚟, 視為珍藏, 視為唔出得街
無視權限同無視論壇虛擬貨幣兩個filter, 回覆可見都多餘
努力發言同賺虛擬論壇貨幣升級, 浪費時間
用某個惹火論壇測試
我尼d門外漢幾個鐘搞掂
班白痴仔想靠屏蔽同權限遮醜, 搞覆藏惡業搞陰暗小圈子
死梗

又要搵野玩
今次搞寸party嘅代價係今朝冇精神返工
回復

高級會員

https://hk.news.appledaily.com/l ... e/20180108/57677833

必須要拜師學野先搞得嘅事
要搞自負呈天才
爆SEED出風頭會掂人地D政治部出身
仲做緊事個陣有咁低調得咁低調
有錢買架靚車威下仲比上司鬧唔以為個世界係自己
班友擺D紅酒樽遊戲機係辦公室咁大鑊, 唔知冇前輩話定唔話得
搵唔到高手教路問意見有腦都唔掂政治
回復

高級會員

天氣反覆, 依家香港D人好易病, 又冇公德心, 都冇分大陸人香港人, 好似衰埋一堆咁
以前做大戲嘅人搵食唔病得唔失得聲流出嘅方法

在掌心塗上萬金油或驅風油,再搓熱雙手,最后以掌心蓋著鼻孔吸氣,閉氣一陣,按鼻孔想著把氣傳往耳孔呼出。
復搓雙掌至發熱,此時呼氣,再以掌心蓋著鼻孔吸氣,如是循環做几次為一遍。用作預防:早、午、晚各做一遍,若患病時則每兩小時做一遍。

要運用意念觀想自己掌上有太陽月亮,男女有別,男士左陰右陽,女士右陰左陽。陰是白月亮,陽是紅太陽,
然后在掌心塗上萬金油或驅風油,再搓熱雙手,最后以掌心蓋著鼻孔吸氣,閉氣一陣,按鼻孔想著把氣傳往耳孔呼出。
復搓雙掌至發熱,此時呼氣,再以掌心蓋著鼻孔吸氣,如是循環做几次為一遍。用作預防:早、午、晚各做一遍,若患病時則每兩小時做一遍。
回復

高級會員

https://www.youtube.com/watch?v=yMlzt5UthQc

4年搞發呆王, 咁枯燥係度死頂
我科大第一年暑假已經搵到舒服過飲食男女, 舒服過性快感嘅事
真係無謂

壓力太大走去係D嚴格精神訓練嘅粗淺層面遊蕩, 做完其實始終都係世俗享樂正D
仲要吹到好似好野咁
痴左線班友
諗住出嚟教人收錢真係要睇路
名高一尺魔高一仗招惹奇禍
回復

高級會員

尼D好野嚟, 究竟法冇所謂時間, 聽朝你試下遲到, 世俗同究竟觀念平衡取捨唔到, 兩套野係度鬥思想好痛苦

很想做到知行合一,可是覺得很多時候自己的行動力不夠,或者在做事的時候,警覺性不是很多 ,所以想自己練習一下專注心應該會比較有效,隨信的附件是我搜找的有關靜心修禪的資料,給Dcotor過目看看,我想照着練習,是否可以有助於知行合一呢?
還有,在沈小姐的信的第四頁,有一句是:“莫起貪嗔,莫懷愁慮。蕩蕩無礙,任意縱橫。不作諸善,不作諸惡。行住坐臥,觸目遇緣,總是佛之妙用。”但此句與佛教講“諸惡莫作,眾善奉行”是否有点矛盾?不想存留疑问所以问出,谢谢!

答:最好透過印度瑜珈術修心, 或每天定時誦一百零八次祝福文, 攝心一處已具修襌效應. 據知靜心修襌中心者多屬好心做壞事之流, 根本沒條件做此工作, 參與者多是空花無果之士. 沈小姐是談口頭襌的人, 她是引述襌宗出家人修習究竟空的境界, 不合妳等俗家人應用
回復

高級會員

放空最穩陣就係專注一個虛假嘅概念
技術上同諗住自己鐘意嘅人嘅影像一樣
反正D友隨時連揀專注對像都冇人教

諗住自己愛人嘅影像諗到起伏蓋起禪支, 舒服過做愛
做到都真係奇境
但唔知有咩後患, 可能對手一變心就大鑊, 精神失常

回復

高級會員

https://www.youtube.com/watch?v= ... e=youtu.be&t=13m55s
好聽過原唱, 死得, 仲要一次過聽唔返

回復

高級會員

第4代思園有乜好
就係可以做思園彈弓手
禾桿搵珍珠尼D野
真係唔好出街

回復

快速回復 返回頂部 返回列表
@2018 李天命網上思考 - 教育傳媒集團 GoodSchool為思園提供技術支援服務