請選擇 進入手機版 | 繼續訪問電腦版

李天命網上思考

搜索
樓主: 止觀

修行日誌

1萬

68萬

68萬

版主

修行日誌

啊, 原來係咁~!
回復

1萬

68萬

68萬

版主

修行日誌

^^
回復

1萬

68萬

68萬

版主

修行日誌

//係你唔識睇啫.//

實在太多謝提醒, 以victory999既身教言教, 我相信呢個回應先係我要學習既旁徵博引深入分析既回應, 唔係, 我實在太膚淺啦. 話人睇唔明, 真係唔係人人都識講.
回復

1萬

68萬

68萬

版主

修行日誌

//話人睇唔明, 真係唔係人人都識講//

小花生話:[這段明顯是不知所云].
呢個情況有兩種可能:
一.該段文字道理錯亂不堪,小花生認為[不知所謂],但呢個情況應該仲有下文,例如指出錯處或闡釋何謂正確道理,不過我見下文欠奉,所以選擇相信係第二個可能.
二.小花生睇唔明,所以話[不知所云].
按:我話小花生睇唔明,係因為我明,不過既然小花生指斥該文在先,所以解說舉證都係小花生嘅責任.
回復

1萬

68萬

68萬

版主

修行日誌

印度教與佛教的重大分野, 在於印度教認定實存, 而佛教斷言空性. 業力與輪迴的教法只屬世俗諦, 世俗諦不涉究竟真理, 因為業力與輪迴的教法在分析之下並無實存. 談先生要表達的, 我認為是不清不楚, 佛教根本不是在借用的輪迴業力思想上加上新元素新意義, 因為釋迦牟尼佛所究極覺悟的是空性/佛性, 但在教法上會涉及業力與輪迴的開示, 那會是對應根器與顧及眾生利益需求的事.
回復

1萬

68萬

68萬

版主

修行日誌

談錫永講:
[其實釋迦許多教法,都有外道的成份,例如「業力」、「輪迴」的觀念,即沿自婆羅門思想。然而釋迦為什麼卻不同外道呢?只是因為他採用了輪迴思想之後,卻加之以「不常不斷」的涵義,這樣,婆羅門的思想便立刻變成非常純粹的佛家思想.....]

以上係從思想史嘅角度,由外面睇佛教思想架構.

而小花生話:[...印度教認定實存, 而佛教斷言空性. 業力與輪迴的教法只屬世俗諦, 世俗諦不涉究竟真理, 因為業力與輪迴的教法在分析之下並無實存. 談先生要表達的, 我認為是不清不楚, 佛教根本不是在借用的輪迴業力思想上加上新元素新意義, 因為釋迦牟尼佛所究極覺悟的是空性/佛性...]

以上係從信仰角度去表達對釋迦嘅崇信.
整段文字嘅關鍵貫穿喺[空性]一詞上面,但唔清楚嘅地方亦係欠缺對[空性]嘅詮釋.
談錫永講嘅「不常不斷」,不常就係非實體,不斷就係非虛無,呢個就係[空性]多層意義嘅其中一層意義.
回復

1萬

68萬

68萬

版主

修行日誌

痴線. 亂咁比個interpretation就叫從mug mug角度睇, 笑話. 輪迴業力思想本身已有""不斷""涵義, 講唔清分唔清既時候可以話係訴諸思想歷史史角度, 荒謬.

//以上係從信仰角度去表達對釋迦嘅崇信.//

只因為佛法vast, 你自己grasp唔到就唔好訴諸人地係用信仰.

//整段文字嘅關鍵貫穿喺[空性]一詞上面,但唔清楚嘅地方亦係欠缺對[空性]嘅詮釋.
談錫永講嘅「不常不斷」,不常就係非實體,不斷就係非虛無,呢個就係[空性]多層意義嘅其中一層意義.//

以上係從信仰角度去表達對談錫永嘅崇信.
回復

1萬

68萬

68萬

版主

修行日誌

果然!凡係鍾意拗嘅人都可以做到[拗翻天]!

寧願[拗]都唔肯檢討自己嘅理解同思考方法,小花生就只有永遠停留喺[拗翻天]嘅地步!謹記!謹記!
回復

1萬

68萬

68萬

版主

修行日誌

無賴.
回復

1萬

68萬

68萬

版主

修行日誌

hm... 在下路過的是也...
(啊, 在下近來常常看keroro... 是也 :P)

在下看一看""談生""的原文 (posted by 止觀)

>其實釋迦許多教法,都有外道的成份,例如「業力」、「輪迴」的觀念,即沿自婆羅門思想。然而釋迦為什麼卻不同外道呢?只是因為他採用了輪迴思想之後,卻加之以「不常不斷」的涵義,這樣,婆羅門的思想便立刻變成非常純粹的佛家思想,‧‧‧
<

再看小花生大人的貼文:

>因為業力與輪迴的教法在分析之下並無實存. 談先生要表達的, 我認為是不清不楚, 佛教根本不是在借用的輪迴業力思想上加上新元素新意義, 因為釋迦牟尼佛所究極覺悟的是空性/佛性, 但在教法上會涉及業力與輪迴的開示, 那會是對應根器與顧及眾生利益需求的事.
<

表達的意思, 分別... 不大是也~

在下以為, 小花生大人想講的是, 佛性究極覺悟是主, 而業力與輪迴是副, 後者只是一方便法門是也~

而談生之文, 用victory99大人的提示, 是思想史發展來看, 佛家吸收了婆羅門的想法, 將之改為符合佛家的講法是也~

各位大人, 實在無必要o勞嘈是也~
慢慢來, 有話好說是也~
回復

快速回復 返回頂部 返回列表
@2018 李天命網上思考 - 教育傳媒集團 GoodSchool為思園提供技術支援服務