請選擇 進入手機版 | 繼續訪問電腦版

李天命網上思考

搜索
熱搜: 李天命
查看: 1293|回復: 1293

談文說藝

1萬

68萬

68萬

版主

談文說藝
《書展》獻給M麻,多謝你的指導
琴日收工去書展,大塞車,但進場相當暢順,入到場館快七點。先到大陸場,見到套「近代學術名家大講堂」叢書,套書擺明出口術,因為將舊書改名為「xxx講xx」,如將楊樹達的《中國修辭學》改為《楊樹達講文言修辭》,你以為係秘本,咁就中計。就等於明窗將李博士的著作橫排改直排,加插圖,平裝變線裝,請周秀娜做封面,書名改為《李天命同你講思考的藝術》,《李天命從思考進行到思考之上》,《李天命被破惘》,你以為係新書,咁就中招。

在臺灣區買了臺灣商務印出的《禮記》,剩係睇馬英九總統篇序已值回書價。場館有點古怪,因為時間過得特別快,好快就到十一點。去佛教區,電子書區,無時間睇。返商務個場,見有本龍層花老師的新書,書檔的美女話係龍層花婆婆的新作,又介紹龍層花婆婆仲有出其他書。乜你係龍層花個孫咩?教授都唔叫聲。仲話係新作,我一睇就知係將十多年前的錄影帶內容抽出編為書,即係翻炒,我費事講咁多,聽左就算。畢竟係美女,就留一留手吧。又見出左本又厚又多圖片的甲午之戰的書,主要用日本資料寫,所以好有新鮮感。個做暑期工的細路好熱情咁推薦話:「呢幾本都係紀念辛亥革命一百週年的。」今次忍唔住話:「呢本係講甲午戰爭,同辛亥革命有乜關係?」佢話:「呢本都係從辛亥革命推出來。」我指住封面:「1894年,同辛亥革命有乜關係?」佢唔識答,唔知點好,企o係度唔走,又唔知點反應好,我見佢總算唔會將辛亥革命講成生命隔閡,總算讀過下書,咁就算啦!唔理佢,繼續睇北洋艦隊怎樣把倭寇趕出黃海。佢遇上我已好,若然是長老,佢就有難。要駁的話,乜都可以與辛亥革命有關,太平天國更加可以同辛亥革命拉上關係。周秀娜本書都可以話係紀念辛亥革命,一眾o靚模都可以話來撐孫中山,新疆班恐怖份子都可以話襲擊係向辛亥革命致敬。

見到幾條似乎應該係上東莞叫雞的爛癱出現,何解書展會有這種人?九成係想來睇o靚模啦!今次唔見靚模,但都見到幾個靚女,但邊得閒睇咁多。現有仲有幾多人會睇書?坐車所見,都係人手一部挨風之類,全程注視。我平日出入境在香港極少被查,在大陸更加少,雖然似賊,但與大陸人比,都算良民吧!有次一身輕裝的過關,竟然要查我,原因係因為我捧住本書在讀。俾個袋佢唔睇,係要睇我本書,真係揭來揭去,難道會夾住幾部挨風返香港乎?新中國的公務員覺得睇書好出奇乎?還是覺得我似偷書賊?仲要急不及待的將賊贓在過關時示威?

想左好耐開個專題講下電影,電視,書呀咁,趁電腦仲未毀滅,盡快開題,順借書展所見為序,並多謝M麻大熱天時都肯落街接見我。
回復

1萬

68萬

68萬

版主

談文說藝

明天都想去一去書展

文兄會否再行多次?

^^
回復

1萬

68萬

68萬

版主

談文說藝

你是說今天(24日)還是明天(25日)???

我都想去...
回復

1萬

68萬

68萬

版主

談文說藝

就等於明窗將李博士的著作橫排改直排,加插圖,平裝變線裝,請周秀娜做封面,書名改為《李天命同你講思考的藝術》,《李天命從思考進行到思考之上》,《李天命被破惘》,你以為係新書,咁就中招。//

期待《李天命同你講思考的藝術》!

^++++++++++^
回復

1萬

68萬

68萬

版主

談文說藝

韋言兄:

今日改為陪老婆行街.

星期一再去??
回復

1萬

68萬

68萬

版主

談文說藝

//星期一再去??//
聽晚得唔得?
回復

1萬

68萬

68萬

版主

談文說藝

咁多人要叫埋大文賊同去
//..係美女,就留一留手..//

似乎係想去執佢一劑.
呀.....寫錯. 係執番隻手.
回復

1萬

68萬

68萬

版主

談文說藝

/要駁的話,乜都可以與辛亥革命有關,太平天國更加可以同辛亥革命拉上關係。/

你冇病呀?
回復

1萬

68萬

68萬

版主

談文說藝

/留一留手/

人地有冇留手話你痴線先
你都真係怪人一個
回復

1萬

68萬

68萬

版主

談文說藝

韋言兄:
>聽晚得唔得?

即係星期一晚上?

嗯, 小弟暫時打算明早買定幾個包後, 貪平$10 早場入去打書釘.
(今晚去了APM, 打了一陣間 ""大江東去""的書釘, 諗住聽日繼續 :P)

如果晚上你來接力, 我就讓我個位畀你 XD

(電聯吧, 或者可以食佪Tea 或晚飯 ~)
回復

Archiver|手機版|小黑屋|李天命網上思考  

GMT+8, 2017-8-20 00:44 , Processed in 0.130863 second(s), 26 queries .